Skip to main content

Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών


24 Απριλίου 2021

Δελτίο τύπου

Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές( έρευνα- ESPAD 2019).

 H πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές  συμπεριφορές ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται ως και σήμερα από το ΕΠΙΨΥ.

Διενεργείται ανελλιπώς ανά τετραετία δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου στη χώρα μας, μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αξιοποιούνται για το σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

 Στην Ελλάδα την έρευνα διεξήγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας “Κώστας Στεφανής” (ΕΠΙΨΥ/ Ιατρική Σχολή Αθηνών)  σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Η έρευνα πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

 Σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη χρήση διαδικτύου  και τον στοιχηματισμό/τζόγο, καθώς και ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με τις αντιλήψεις ,τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των εφήβων- μαθητών.

Η έρευνα διενεργήθηκε την Άνοιξη του 2019, σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 17.733 μαθητών ηλικίας 16 - 18 ετών από 351 Λύκεια της χώρας, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD στην τελευταία διεξαγωγή της οποίας συμμετείχαν 35 χώρες.

 Στο νομό Ηλείας συμμετείχαν 7 ΓΕΛ/ΕΠΑΛ, με τυχαία επιλεγμένο δείγμα 324 μαθητών και την ευθύνη της οργάνωσης της έρευνας και χορήγησης των ερωτηματολογίων είχε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας “Παρεμβάσεις”.

Η πλήρης Έκθεση των αποτελεσμάτων και σχετικό υλικό είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΠΙΨΥ, στο σύνδεσμο:

https://www.epipsi.gr/index.php/research/96-ereuna-espad