Skip to main content

Προγράμματα που ολοκληρώθηκαν


09 Μαρτίου 2011

Ολοκληρώθηκαν από το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων Ν. Ηλείας «Παρεμβάσεις» τα παρακάτω προγράμματα:

Πρόγραμμα για γονείς στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 

Ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης το πρόγραμμα που αφορούσε τους γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας με στόχο την υποστήριξη στο γονεϊκό ρόλο. Πρόκειται για έναν κύκλο 6 συναντήσεων με τη συμμετοχή γονέων που δήλωσαν ενδιαφέρον όπου και επεξεργάστηκαν θέματα που αφορούν στις σημερινές δυσκολίες του ρόλου τους, τα όρια, την επικοινωνία και τη σχέση των παιδιών με γονείς, αδέρφια, φίλους, την αυτονόμηση και την προετοιμασία των παιδιών για τους κινδύνους και τις σημερινές προκλήσεις.

Οι γονείς αντάλλαξαν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς και μέσα από ομαδικές διαδικασίες αναζήτησαν τρόπους που μπορούν να τους υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το ρόλο τους.
Υπεύθυνη της ομάδας ήταν η Γιώτα Τσαπαρδώνη, ψυχολόγος.

Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν το Γραφείο Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του δήμου, τα σχολεία της περιοχής – Διευθυντές, εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων και ιδιαίτερα το νηπιαγωγείο Ολυμπίας όπου φιλοξένησε το πρόγραμμα στους χώρους του.

Προγράμματα για παιδιά σχολικής ηλικίας

Ολοκληρώθηκε η ομάδα για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλικώμου. Η ομάδα περιλάμβανε 10 εβδομαδιαίες συναντήσεις, διάρκειας 1 ½ ώρας η κάθε μια και συμμετείχαν σε αυτές όσοι μαθητές και μαθήτριες είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. Πριν την έναρξη της ομάδας και μετά τη λήξη της, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στην ομάδα για καλύτερη ενημέρωσή τους σχετικά με το πρόγραμμα.
Στόχος της ομάδας ήταν η ενίσχυση και ανάδειξη των προληπτικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών όπως η αυτοεκτίμηση, η επικοινωνία, η συνεργασία, η έκφραση συναισθημάτων, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η κριτική σκέψη και η προστασία του εαυτού. Η ομάδα μέσα από μια δημιουργική διαδικασία ομαδικότητας, συνεργασίας και ενεργητικής μάθησης διαπραγματεύτηκε τα παραπάνω θέματα.
Πρόγραμμα μικρότερης διάρκειας πραγματοποιήθηκε και στο Δημοτικό σχολείο Πρασίνου. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε όλους τους μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, περιελάμβανε 6 δίωρες συναντήσεις και πραγματοποιήθηκε εντός ωρολογίου προγράμματος. Έμφαση δόθηκε σε θέματα επικοινωνίας τα οποία η ομάδα διαπραγματεύτηκε μέσα από τη συζήτηση, το παιχνίδι, τη ζωγραφική, το παραμύθι και τη δουλειά σε μικρές ομάδες.
Υπεύθυνη και των δύο προγραμμάτων ήταν η Κατερίνα Λάγαρη, ψυχολόγος.

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς με θέμα: Διαστάσεις και προκλήσεις του ρόλου»

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 το σεμινάριο με τίτλο
«Εκπαιδευτικός: Διαστάσεις και προκλήσεις του ρόλου» που απευθυνόταν σε δασκάλους και νηπιαγωγούς σχολείων του νομού.
Το σεμινάριο προέκυψε ύστερα από διερευνητικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την προώθηση της ψυχοκοινωνικής υγείας στο σχολείο από το 2007-2010. Στις συναντήσεις αναδύθηκε η ανάγκη για μοίρασμα εμπειριών σχετικά με δυσκολίες του ρόλου τους (πώς βιώνουν το ρόλο τους, δυσκολίες στην επικοινωνία, προβληματισμός στο χειρισμό θεμάτων που ανακύπτουν στη σχολική πραγματικότητα). Βάσει των αναγκών σχεδιάστηκε το συγκεκριμένο σεμινάριο για το έτος 2010-2011 που περιελάμβανε 9 δίωρες συναντήσεις στο διάστημα Οκτώβριος 2010- Φεβρουάριος 2011 και συμμετείχαν 14-16 εκπαιδευτικοί.Στις συναντήσεις οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα μέσα από βιωματικές διαδικασίες (δουλεύοντας ατομικά, δυαδικά και ομαδικά) να επεξεργαστούν διαστάσεις του επαγγελματικού τους ρόλου- αφετηρία, διαδρομή, εμπόδια, δυσκολίες, ευκαιρίες και αποθέματα στο μονοπάτι της εκπαίδευσης. Η καλή διάθεση, η ανταλλαγή απόψεων – εμπειριών και το μοίρασμα συναισθημάτων λειτούργησε ως υποστηρικτικό και ενισχυτικό στοιχείο για τους συμμετέχοντες σε όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Τμήματος Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνη: Ε. Ηλιοπούλου με το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις», φορέας υλοποίησης του σεμιναρίου. Τον συντονισμό του σεμιναρίου είχαν η Κ. Μάσσαλα, ψυχολόγος και η Ε. Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος.

 

Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε κοινότητες των δήμων Ήλιδας, Πύργου, Ανδραβίδας- Κυλλήνης

 Στο πλαίσιο προσέγγισης του πληθυσμού και ευαισθητοποίησης κοινοτήτων, το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποίησε παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης στις παρακάτω περιοχές: Στο δήμο Ήλιδας, το Κέντρο Πρόληψης συνεργάστηκε με τα σχολεία (Δ/ντές, εκπαιδευτικούς, συλλόγους) και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να πραγματοποιηθούν συναντήσεις - ομιλίες στις κοινότητες Χαβαρίου και Σαβαλίων όπου κλήθηκαν και γονείς από τις γύρω σ' αυτές τις κοινότητες περιοχές. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Μεγαλώνοντας παιδιά σ' έναν κόσμο που αλλάζει» .Στα Σαβάλια η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου και στο Χάβαρι στις 21 Φεβρουαρίου 2011 όπου συμμετείχαν γονείς και εκπαιδευτικοί σε μια εποικοδομητική συζήτηση για το ρόλο του γονιού στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, καθώς ο γονιός βάλλεται από ευρύτερες πιέσεις και επιρροές, συχνά δεν έχει υποστήριξη με αποτέλεσμα τη σύγχυση στο ρόλο του και την έλλειψη ορίων- στοιχεία που δεν βοηθούν στο να αποκτήσει το παιδί τα κατάλληλα εφόδια που θα το βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις σημερινές προκλήσεις.
Οι γονείς έδειξαν ενδιαφέρον για υλοποίηση προγράμματος και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος στην περιοχή Χαβαρίου πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση με θέμα τα όρια και τις δυσκολίες των γονέων ως προς αυτά.Καθώς αρκετοί γονείς δήλωσαν ενδιαφέρον να συζητήσουν θέματα που αφορούν στο γονεϊκό ρόλο και στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών προβλέπεται η υλοποίηση ενός κύκλου συναντήσεων στο Χάβαρι για τους γονείς της περιοχής.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν τρεις ευαισθητοποιήσεις σε δύο ακόμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ήλιδας: Στο Γεράκι 25 Οκτωβρίου 2010 και στο Περιστέρι την 1 Νοεμβρίου 2010 καθώς και σε ένα δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πύργου: στην Βαρβάσαινα στις 21 Φεβρουαρίου 2011.Το θέμα των τριών αυτών ευαισθητοποιήσεων ήταν: «Οι προκλήσεις της σύγχρονης ζωής μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες; Ο ρόλος και οι δυνατότητες της πρόληψης».

Κατά την διάρκεια της κάθε μίας εισήγησης, αναφέρθηκαν οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην Ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια (αλλαγές στο επίπεδο των αξιών, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων) καθώς επίσης και ο τρόπος που η πρόληψη «στηρίζει» τον άνθρωπο και κατ' επέκταση την κοινωνία σε αυτές τις αλλαγές.Τέλος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011 συνάντηση – συζήτηση στο Γυμνάσιο Νεοχωρίου Κυλλήνης με θέμα «Εφηβεία – Μια ηλικία γρίφος» στην οποία συμμετείχαν γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής, και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε ομιλία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μυρτιάς με θέμα: «Μεγαλώνοντας παιδιά σ' ένα κόσμο που αλλάζει» με την συνεργασία των σχολείων της περιοχής, των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και του Πολιτιστικού συλλόγου Μυρτιάς.

Γενικός στόχος όλων των ευαισθητοποιήσεων ήταν η γνωριμία των μελών της κοινότητας με το Κέντρο Πρόληψης, με την φιλοσοφία του, τα προγράμματά του, τον τρόπο ανταπόκρισής του στις ανάγκες της κοινωνίας μας.