Skip to main content

Προγράμματα για γονείς

γιατί σε γονείς…

…γιατί η οικογένεια είναι το πρώτο και πιο σημαντικό περιβάλλον στη ζωή ενός ανθρώπου, με τους γονείς να είναι οι άνθρωποι που επηρεάζουν την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη περισσότερο από τον καθένα. Γιατί είναι οι άνθρωποι που μας μαθαίνουν τι είναι σωστό και τι λάθος, τι μας φέρνει κοντά και τι μας απομακρύνει από τους άλλους. Γιατί η σχέση και η επικοινωνία που χτίζεται μαζί τους μέχρι την ενηλικίωση, διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού, από την οποία επηρεάζονται οι επιλογές που κάνει στη πορεία της ζωής του καθώς λειτουργούν ως πρότυπα και σταθερά σημεία αυτοαναφοράς του.

Το να είναι κανείς γονιός είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει, καθιστώντας την ανάγκη των γονιών για ενημέρωση και υποστήριξη εξαιρετικά σημαντική.

Με πυξίδα αυτή την ανάγκη, το Κέντρο Πρόληψης υλοποιεί προγράμματα για γονείς, έχοντας ως αρχή πως δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, ούτε συνταγές διαπαιδαγώγησης, παρά μόνο άνθρωποι που προσπαθούν για το καλύτερο.

Δράσεις ευαισθητοποίησης - Ομιλίες

Σε συνεργασία με τα σχολεία και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο ρόλο της οικογένειας στη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, στην αξία της επικοινωνίας για την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών με όρους αυτονομίας.

Ομάδες ενδυνάμωσης γονέων

Πρόκειται για ομάδες μικρής ή μεγάλης διάρκειας, 5-10 συναντήσεις, που έχουν στόχο να ενισχύσουν τους γονείς στις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουν, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στο ρόλο τους προωθώντας την αυτονόμηση μικρών και μεγάλων. Η θεματολογία προσαρμόζεται κατά αναλογία της αναπτυξιακής φάσης του παιδιού - ομάδες προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας - και αφορά στην επικοινωνία, στην οριοθέτηση, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής στο μεγάλωμα των παιδιών. Ο βιωματικός τους χαρακτήρας δίνει την ευκαιρία στους γονείς να καλλιεργήσουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες που τους βοηθούν:

  • Να αναγνωρίζουν ανάγκες και συναισθήματα τόσο των παιδιών όσο και των ιδίων

  • Να χρησιμοποιούν νέους τρόπους προσέγγισης στην επικοινωνία

  • Να καλλιεργούν πλαίσιο ασφάλειας και αποδοχής στη γονεϊκή σχέση

  • Να ενισχύουν την διαφοροποίηση στην οικογένεια

  • Να ενδυναμώνονται μέσα από το μοίρασμα κοινών εμπειριών