Skip to main content

Τα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης «Παρεμβάσεις» για τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023


27 Σεπτεμβρίου 2022

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ηλείας «Παρεμβάσεις» στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης της εξάρτησης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας ξεκινά και φέτος τις δράσεις του που αφορούν στην οικογένεια και στη σχολική κοινότητα σε όλους τους δήμους και συγκεκριμένα σε παιδιά και εφήβους στοχεύοντας στην ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους αλλά και στους σημαντικούς ενήλικες – γονείς και εκπαιδευτικούς με στόχο την ενίσχυση στον γονεϊκό και παιδαγωγικό τους ρόλο αντίστοιχα. Τα προγράμματα αυτά είναι:

-Προγράμματα για παιδιά προσχολικής, πρώτης σχολικής (6-8ετών) και δεύτερης σχολικής ηλικίας (10-12 ετών) και για εφήβους: Πρόκειται για βιωματικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης καθώς και ομάδες μεγαλύτερης διάρκειας που στοχεύουν στην ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους όπως είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, η αυτοεκτίμηση, η διαχείριση των συναισθημάτων, η λήψη αποφάσεων. 

- Προγράμματα για την οικογένεια: Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και  ομάδες για γονείς από την προσχολική έως την εφηβική ηλικία, που έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να υποστηρίξουν τον γονέα σε θέματα που αφορούν στις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών, στην επικοινωνία και σε θέματα διαχείρισης συμπεριφορών των παιδιών ώστε να ενδυναμωθεί  η σχέση γονέα - παιδιού.  Θα συνεχιστούν και αυτή τη χρονιά τα βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε γονείς και παιδιά που στοχεύουν στην ενδυνάμωση της σχέσης γονιού – παιδιού μέσα από την από κοινού ευαισθητοποίηση - καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας. 

-Σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας, δυναμικής της ομάδας - τάξης, εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά εγχειρίδια προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του Κέντρου πρόληψης.

 Όλα τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται και κατόπιν αιτήματος από την ίδια τη  σχολική κοινότητα – τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων και συμπληρώνονται από την υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής σε θέματα συμπεριφορών, επικοινωνίας και σχέσεων που αναδύονται στο οικογενειακό και σχολικό πλαίσιο. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στις δράσεις μέσω των σχολείων με έντυπο υλικό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά στην ευρύτερη κοινότητα σχεδιάζεται πρόγραμμα για νέους και ενήλικες 20 και άνω, πρόγραμμα που μέσα από βιωματικές διαδικασίες στοχεύει στην καλλιέργεια των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ενηλίκων και κατ’ επέκταση στην προσωπική τους  ανάπτυξη.

    Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο πρόληψης «Παρεμβάσεις», τηλέφωνο επικοινωνίας : 2622029710, Ελ. Βενιζέλου 29- Αμαλιάδα, στην ιστοσελίδα του Κέντρου www.paremvaseis.gr καθώς και στο facebook: kentro prolipsis paremvaseis.