Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Τρίτη, 25 Ιούνιος 2019 08:38

26η Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

Η κάθε μορφής εξάρτηση τόσο από ουσίες όπως είναι το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα ναρκωτικά, όσο και από συμπεριφορές όπως είναι ο τζόγος και το διαδίκτυο είναι ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό πρόβλημα. Σ’ έναν κόσμο που οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται και τα όποια πλαίσια στα οποία ζει και μεγαλώνει ένας άνθρωπος δεν παρέχουν το αίσθημα ασφάλειας και αναζήτησης νοήματος που χρειάζεται ο καθένας, η εξάρτηση εκφράζει την απεγνωσμένη ανάγκη του ανθρώπου ως προς την αναζήτηση τρόπων ανακούφισης, επιβίωσης ή και φυγής.

Στη χώρα μας, για περισσότερα από 20 χρόνια, λειτουργεί ένα δίκτυο φορέων – Κέντρων Πρόληψης, που εργάζονται για την πρόληψη από κάθε μορφή εξάρτησης. Οι προληπτικές δράσεις δεν εστιάζουν μόνο στην ενημέρωση αλλά αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των αιτίων και των συνθηκών που μπορούν να οδηγήσουν στην εξάρτηση καθώς και στην ενίσχυση των παραγόντων που λειτουργούν προστατευτικά. Στοχεύουν στην ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των νέων και στην ψυχική ανθεκτικότητα –την ικανότητα δηλαδή να μπορεί να σχετίζεται κανείς θετικά με τον εαυτό του και με τους άλλους, να βρίσκει νόημα μέσα από τις επιλογές του, να διαχειρίζεται τις όποιες προκλήσεις. Η ψυχική ανθεκτικότητα χτίζεται μέσα στις ομάδες στις οποίες ζει και αναπτύσσεται ένας άνθρωπος – την οικογένεια, το σχολείο, τους συνομήλικους. Όταν αυτά τα ανθρώπινα πλαίσια στηρίζονται σε αξίες σεβασμού και εκτίμησης, καλλιεργείται η εμπιστοσύνη, η επικοινωνία και η ασφάλεια τότε το άτομο αποκτά δεξιότητες και εφόδια ώστε να διαχειρίζεται τις όποιες προκλήσεις της ζωής του.

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων π.ε. Ηλείας, λειτουργεί από το 1998, υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ και του Υπουργείου Υγείας υλοποιώντας δράσεις για την οικογένεια, το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα. Δημιουργεί ομάδες, γονέων, εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ευαισθητοποιεί και εκπαιδεύει στις αρχές της επικοινωνίας, της θετικής συνύπαρξης και αποδοχής, στα όρια, στις αξίες που χρειάζεται να διαπνέουν κάθε ανθρώπινο σύστημα.

Η 26 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών είναι περισσότερο μια αφορμή για όλους τους φορείς που εργάζονται στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να επικοινωνήσουν το έργο τους. Και αυτή τη χρονιά, από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις», στα πλαίσια υλοποίησης δράσεων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν σε όλους τους δήμους 18 μακρόχρονα προγράμματα για γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους, ενήλικες, βραχείες δράσεις ευαισθητοποίησης και λειτούργησε σε σταθερή βάση η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής οικογένειας.

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν προγράμματα για γονείς - ομάδες γονέων με στόχο την υποστήριξη στον γονεϊκό ρόλο μέσω της ευαισθητοποίησης σε θέματα επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης, προγράμματα για παιδιά και εφήβους με στόχο την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους όπως είναι η σχέση με τον εαυτό και τους άλλους, η επικοινωνία, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, η επιλογή φίλων και η επιρροή από άλλους. Προγράμματα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών με στόχο την ενίσχυση στον παιδαγωγικό τους ρόλο καθώς και πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας σε ενήλικες.

Όλες οι δράσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με 80 περίπου σχολικές μονάδες καθώς και με τη στήριξη των τοπικών φορέων κυρίως αυτών που είναι μέλη του Κέντρου Πρόληψης και από το 1998 υποστηρίζουν σταθερά το έργο της πρόληψης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.
Η επιστημονική ομάδα
του Κέντρου Πρόληψης Ηλείας
"Παρεμβάσεις"
Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 25 Ιούνιος 2019 08:47