26η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 09:25

26η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η πρόληψη των εξαρτήσεων μέσω της προαγωγής της ψυχικής ανθεκτικότητας

Οι σημερινές συνθήκες αποξένωσης, ανασφάλειας και απουσίας νοήματος, έχουν προκαλέσει την αύξηση όλων των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και των εξαρτήσεων, τόσο από ουσίες όσο και από συμπεριφορές-το διαδίκτυο, προϊόντα τεχνολογίας, τα τυχερά παιχνίδια. Σ’ έναν κόσμο που οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάζονται καθημερινά, όλα τα υποσυστήματα της κοινωνίας, στα οποία ζει και μεγαλώνει ένας νέος άνθρωπος, δυσκολεύονται να παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια που θα μπορούσαν να θωρακίσουν τους νέους στις όποιες προκλήσεις. Έτσι η εξάρτηση καθίσταται ένα υποκατάστατο της σχέσης με τους άλλους, εκφράζει την απεγνωσμένη ανάγκη του ανθρώπου ως προς την αναζήτηση εύκολων τρόπων επιβίωσης, ανακούφισης ή και φυγής.

Η πρόληψη αφορά όλους, στοχεύοντας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης κάθε μορφής εξάρτησης. Αποσκοπεί στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και της ανθεκτικότητας - της ικανότητας να αισθάνεται ένας άνθρωπος καλά με τον εαυτό του ανάμεσα - αλλά και με τους άλλους, να εκτιμά τις δυνάμεις του, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να επικοινωνεί, να δημιουργεί και να βρίσκει νόημα μέσα από τις επιλογές του.

Η ψυχική ανθεκτικότητα χτίζεται μέσα στις ομάδες - κοινότητες μέσα στις οποίες ζει και αναπτύσσεται ένας άνθρωπος - την οικογένεια, τους συνομήλικους, το σχολείο, στις σχέσεις που δημιουργεί, από τις οποίες τρέφεται και μεγαλώνει. Όταν αυτές οι ομάδες- τα ανθρώπινα περιβάλλοντα στηρίζονται σε αξίες σεβασμού και εκτίμησης, διαπνέονται από θετικά πρότυπα και περιφρουρούνται από όρια, μοίρασμα, εμπιστοσύνη τότε καλλιεργούνται στο κάθε μέλος τους ικανότητες και αποθέματα που το βοηθούν ν’ αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις. Τέτοιου είδους κοινότητες θέλει να ενισχύσει η πρόληψη, κυρίως στο χώρο της οικογένειας, του σχολείου αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, όπου θα μπορούν να βοηθήσουν παιδιά και νέους να δομήσουν την ψυχική τους ανθεκτικότητα.

Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας, δημιουργεί ομάδες γονιών, εκπαιδευτικών, παιδιών και εφήβων και ευαισθητοποιεί σε αρχές και τρόπους επικοινωνίας, θετικής συνύπαρξης και αποδοχής, στα όρια και στη συνεργασία. Και αυτό γίνεται μ’ έναν βιωματικό τρόπο - μια διαδικασία όπου οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν, σχετίζονται και αναζητούν το δικός τους νόημα μαζί με άλλους για μια ποιότητα ζωής βασισμένη στην υγιή συνύπαρξη.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών για τους 75 φορείς που εργάζονται στην πρόληψη της εξάρτησης σε όλη την Ελλάδα είναι μια μέρα επικοινωνίας και υπενθύμισης του έργου που υλοποιείται σταθερά και αδιάλειπτα για περισσότερο από 20 χρόνια. Ενός έργου που δεν αφορά στην ενημέρωση αλλά στην εκπαίδευση των ανθρώπων σε δεξιότητες ζωής. Σε αυτή τη χρονιά 2016-2017, σε όλο το νομό υλοποιήθηκαν 17 μακρόχρονα προγράμματα - ομάδες και 65 εργαστήρια - παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης για παιδιά και νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Συμπεριλαμβανομένων όσων απευθύνθηκαν στην υπηρεσία της ατομικής συμβουλευτικής της οικογένειας περισσότερα από 1600 άτομα ήταν αποδέκτες των υπηρεσιών του Κέντρου. Δράσεις που έγιναν με τη συνεργασία και υποστήριξη 135 σχολικών μονάδων αλλά και των τοπικών φορέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της ΠΕΔ, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, όλων των Δήμων καθώς και των κοινωνικών φορέων και συλλόγων που ως μέλη του Κέντρου στηρίζουν από το 1998 σταθερά το έργο της πρόληψης στην περιοχή.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Ηλείας «Παρεμβάσεις»


Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2017 09:30