Εργαστήρια Εφήβων στον Πύργο
Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2016 11:44

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κύκλος εργαστηρίων που υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Παρεμβάσεις σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου που φοιτούν στην πόλη του Πύργου. Έγιναν συνολικά 5 εργαστήρια, με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής από τους εφήβους, στα οποία οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να μοιραστούν σκέψεις και προβληματισμούς γύρω από θέματα που σχετίζονται με τη φάση της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο αποδοχής και επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, θέμα του πρώτου εργαστηρίου ήταν ο τρόπος που σχετίζεται κανείς μέσα σε μια ομάδα, ανάλογα με τη θέση που κατέχει σε αυτή. Αυτό έδωσε και το έναυσμα στο δεύτερο εργαστήριο να προβληματιστεί η ομάδα των εφήβων για την εικόνα του εαυτού, πώς τον αντιλαμβανόμαστε και πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Το τρίτο εργαστήριο αφορούσε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στις σχέσεις με τους συνομηλίκους και το τέταρτο αφορούσε στα συναισθήματα.

Τα εργαστήρια αυτά βασίζονται στη βιωματική μέθοδο (ομαδική δουλειά, μοίρασμα εμπειριών και σκέψεων) και στην αξιοποίηση υλικών (παραμύθια, κατασκευές, παιχνίδια) και τεχνικών (δραματοποίηση, role playing) και είχαν στόχο, από τη μια, να δώσουν στα παιδιά το ερέθισμα να σχετιστούν μεταξύ τους με ένα διαφορετικό τρόπο και από την άλλη, να παρέχουν ένα χώρο συναισθηματικής ασφάλειας, ώστε να μιλήσουν για θέματα που τα απασχολούν. Οι διαδικασίες αυτές φαίνεται ότι ενδυναμώνουν τόσο τον ίδιο τον έφηβο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του, όσο και τις σχέσεις του με τους συνομηλίκους, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε αυτή την ηλικία.

Οι συναντήσεις υλοποιήθηκαν εκτός ωρολογίου προγράμματος, με εθελοντική συμμετοχή των εφήβων. Υπεύθυνη για το συντονισμό των εργαστηρίων είναι η κ. Χαντζηκωνσταντίνου Σωτηρία ψυχολόγος.

Το Κέντρο Πρόληψης ευχαριστεί για τη συνεργασία και στήριξη τους διευθυντές των γυμνασίων Πύργου, τους συλλόγους διδασκόντων και κυρίως το 2ο γυμνάσιο Πύργου για την φιλοξενία των εργστηρίων σε χώρο του σχολείου.

Παρόμοιος κύκλος εργαστηρίων ξεκίνησε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στη Ζαχάρω και αφορά μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.