Νέες Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης
Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 08:10
ΔελτίοΤύπου

Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Παρεμβάσεις» ξεκινά και φέτος τις δράσεις του στους δήμους της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Προγράμματα που θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω της σχολικής κοινότητας και απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στοχεύουν αφενός στην ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων (όπως είναι οι σχέσεις με τον εαυτό και τους άλλους, η αυτοεκτίμηση, η συνεργασία, η υπευθυνότητα, η επικοινωνία, η διαχείριση των συναισθημάτων), αφετέρου στην ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των σημαντικών ενηλίκων - γονέων και εκπαιδευτικών ώστε να παρέχουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, βοηθώντας τα να ανταπεξέλθουν στις σημερινές προκλήσεις.

1. Προγράμματαγια παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας

- Για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, που φοιτούν στη Β' δημοτικού, το Κέντρο υλοποιεί πρόγραμμα ενδυνάμωσης προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων που εστιάζει στην εικόνα εαυτού και στην αυτοεκτίμηση. Αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται και για τους γονείς τους. Το συνολικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς της Β' δημοτικού θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο.

- Για μαθητές Ε΄ - ΣΤ΄ τάξης θα υλοποιηθούν προγράμματα με στόχο την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, οι σχέσεις με συνομήλικους, η αυτοεκτίμηση, η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων, η προστασία του εαυτού.

Θα υλοποιηθούν στους δήμους Ήλιδας (Δημοτική ενότητα Αμαλιάδας), Ανδραβίδας–Κυλλήνης (Δημοτική ενότητα Κυλλήνης) και Αρχαίας Ολυμπίας (Πελόπιο).

2. Προγράμματα για εφήβους

- Πρόκειται για βιωματικά εργαστήρια που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση των εφήβων σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες όπως η εικόνα εαυτού, η διαχείριση αλλαγών,οι σχέσεις με συνομήλικους, η επικοινωνία και θα απευθύνονται σε μαθητές τάξεων των γυμνασίων και Λυκείων στις δημοτικές ενότητες Πύργου, Σκιλλούντος, Τραγανού και Λεχαινών.

Τα προγράμματα των παιδιών και των εφήβων υλοποιούνται εκτός σχολικού προγράμματος, με εθελοντική συμμετοχή των παιδιών.

3. Προγράμματα για γονείς

- Έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των γονέων στο ρόλο τους - σε θέματα διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας στην οικογένεια όπως είναι οι ανάγκες του παιδιού σε κάθε ηλικιακή φάση, τα όρια, οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

- Για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στον δήμο Ήλιδας

- Για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας θα υλοποιηθεί, στο πλαίσιο της συνολικής παρέμβασης για την αυτοεκτίμηση, πρόγραμμα για γονείς παιδιών της Β' τάξης των δημοτικών σχολείων Πύργου.

- Προγράμματα για γονείς εφήβων θα υλοποιηθούν στην δημοτική ενότητα Γαστούνης και στην δημοτική ενότητα Βουπρασίας.

- Προγράμματα για γονείς παιδιών όλων των ηλικιών θα υλοποιηθούν στις δημοτικές ενότητες Ώλενας, Ιάρδανου, Ζαχάρως και Τραγανού.

4. Προγράμματαγια εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

- Στη χρονιά 2016-2017 θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια εκπαιδευτικών αντίστοιχα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και ενίσχυσή τους στον παιδαγωγικό τους ρόλο καθώς και στην υποστήριξή τους στην υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής της ψυχοκοινωνικήςυγείας. Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης.

5. Ανταπόκρισησε αιτήματα

- Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της δικτύωσης με τη σχολική κοινότητα, το Κέντρο έχει τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε αιτήματα σχολικών μονάδων και συλλόγων γονέων για παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Επίσης, στο Κέντρο υπάρχει δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής σε θέματα που σχετίζονται με τον γονεϊκό και παιδαγωγικό ρόλο γονέων και εκπαιδευτικών.

Τα προγράμματα υλοποιούνται από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης το οποίο απαρτίζεται από ψυχολόγους και κοινωνική λειτουργό. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στην περιοχή τους μέσω έντυπου υλικού που θα δοθεί στα σχολεία της κάθε περιοχής. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο Κέντρο Πρόληψης, Ελ Βενιζέλου 29-Αμαλιάδα, τηλ: 2622029710 και στην Ιστοσελίδα www.paremvaseis.gr , στο facebook: kentro prolipsis paremvaseis και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Â

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2016 08:19