Δελτίο Τύπου
Τετάρτη, 25 Μάιος 2016 11:11

Ολοκληρώθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις» το πρόγραμμα για την αυτοεκτίμηση που πραγματοποιήθηκε στα Λεχαινά.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και υποστήριξης της οικογένειας σε θέματα που σχετίζονται με την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και αφορoύσε τους μαθητές της Β’ τάξης και τους γονείς τους, της δημοτικής ενότητας Λεχαινών .

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε το εργαστήρι των γονέων διάρκειας 5 συναντήσεων συνολικά όπου οι συμμετέχοντες διαπραγματεύτηκαν θέματα που σχετίζονται με τη σημασία της αυτοεκτίμησης και τους παράγοντες που την επηρεάζουν στην καθημερινή επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Λόγω του ενδιαφέροντος των γονέων συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην οριοθέτηση των παιδιών. Συντονίστρια του εργαστηρίου ήταν η κα. Γιώτα Τσαπαρδώνη, ψυχολόγος.

Παράλληλα, έγιναν και 3 εργαστήρια για τα παιδιά που φοιτούν στη Β΄ Δημοτικού της δημοτικής ενότητας Λεχαινών. Αναγνωρίζοντας ότι με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο, αλλάζει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και αξιολογεί τον εαυτό του, ο στόχος των εργαστηριών ήταν, μέσα από παραμύθια και βιωματικές ασκήσεις, να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να εκφραστούν, γύρω από θέματα όπως η εικόνα του εαυτού, τα συναισθήματα και οι σχέσεις με τους συνομήλικους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν 16 μαθητές. Συντονίστριες των εργαστηρίων ήταν οι κ. Μάσσαλα Κατερίνα, ψυχολόγος και Χαντζηκωνσταντίνου Σωτηρία, ψυχολόγος

Για την υλοποίηση του προγράμματος το Κέντρο Πρόληψης ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του, τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Λεχαινών, του συλλόγους γονέων και ιδιαίτερα το 1ο Δημοτικό σχολείο Λεχαινών για την φιλοξενία του προγράμματος στο χώρο του.

Παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε γονείς

Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της συνεργασίας με του συλλόγους γονέων, το Κέντρο πρόληψης συμμετείχε σε ομιλίες – διαλέξεις για τους γονείς. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαϊου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή ομιλία- συζήτηση στο 3ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας με θέμα ΄΄Οι προκλήσεις του γονεϊκού ρόλου στο μεγάλωμα του παιδιού΄΄ όπου δόθηκε η ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν σε θέματα που σχετίζονται με τα όρια και την επικοινωνία γονέα – παιδιού κατά τη σχολική ηλικία. Επίσης, στις 23 Μαίου πραγματοποιήθηκε ομιλία στους γονείς και εκπαιδευτικούς των Παιδικών Σταθμών Αμαλιάδας με θέμα ΄΄Φροντίζοντας τις ανάγκες του παιδιού κατά τη νηπιακή ηλικία΄΄ και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις ανάγκες και τις συμπεριφορές της παιδικής ηλικίας καθώς και τη στάση των ενηλίκων.