Δελτίο Τύπου
Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2015 09:32

Δελτίο Τύπου

-Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Παρεμβάσεις» ξεκινά και φέτος τις δράσεις του στους δήμους της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Δράσεις που θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω της σχολικής κοινότητας και απευθύνονται σε παιδιά, γονείς εκπαιδευτικούς. Τα προγράμματα πρόληψης στοχεύουν στην ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων (όπως είναι οι σχέσεις με τον εαυτό και τους άλλους, η αυτοεκτίμηση, η συνεργασία, η επικοινωνία, η διαχείριση των συναισθημάτων) και στην ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των σημαντικών ενηλίκων - γονέων και εκπαιδευτικών.

Προγραμματισμένες δράσεις:

1. Προγράμματα για παιδιά σχολικής και εφηβικής ηλικίας

· Συνολικό πρόγραμμα για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας και τους γονείς τους. Στόχος του προγράμματος των παιδιών είναι η ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους με έμφαση στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τουςγονείς τους με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενίσχυση των γονέων στον ρόλο τους- στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών. Θα αφορά παιδιά και γονείς της Β' δημοτικού της δημοτικής ενότητας Λεχαινών.

Προγράμματα για μαθητές Ε΄ ή ΣΤ΄ τάξης, διάρκειας 8-10 συναντήσεων με στόχο την ενίσχυση των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, οι σχέσεις με συνομήλικους, η αυτοεκτίμηση, τα συναισθήματα.

Θα υλοποιηθούν στους δήμους Πηνειού (Δημοτική ενότητα Γαστούνης) και Αρχαίας Ολυμπίας.

· Βιωματικά εργαστήρια για εφήβους που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες. Τα εργαστήρια των εφήβων σχεδιάζεται να υλοποιηθούν σε μαθητές Γ' γυμνασίου στον δήμο Ήλιδας.

2. Προγράμματα για γονείς

Tα προγράμματα για γονείς έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των γονέων στο ρόλο τους - σε θέματα διαπαιδαγώγησης και επικοινωνίας γονέων- παιδιών. Πρόκειται για ομάδες (έως 20 ατόμων), διάρκειας 5-8 συναντήσεων που εστιάζουν στην ενεργητική συμμετοχή των γονέων μέσω συζήτησης και έκφρασης προβληματισμών και είτε είναι εξειδικευμένα ανά ηλικία, είτε είναι μεικτού τύπου

- Για γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στον δήμο Πύργου

- Για γονείς εφήβων θα υλοποιηθούν προγράμματα στον δήμο Ήλιδας και στον δήμο Πηνειού (ΔΕ Βαρθολομιού)

- Μεικτά προγράμματα γονέων (για γονείς παιδιών προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας) θα υλοποιηθούν στη δημοτική ενότητα Ιάρδανου και στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

3. Προγράμματα για εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης

· Τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και στην ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών. Είναι βιωματικά, στηρίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και υλοποιούνται σε εθελοντική βάση, εκτός ωρολογίου προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν μέσω των σχολείων τους.

Ανταπόκριση σε αιτήματα

· Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της δικτύωσης με τη σχολική και την ευρύτερη κοινότητα, το Κέντρο έχει τη δυνατότητα περιορισμένης ανταπόκρισης σε αιτήματα σχολικών μονάδων και συλλόγων γονέων για παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

Τα προγράμματα υλοποιούνται από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης το οποίο απαρτίζεται από ψυχολόγους και κοινωνική λειτουργό. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στην περιοχή τους μέσω έντυπου υλικού που θα δοθεί στα σχολεία της κάθε περιοχής. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο Κέντρο Πρόληψης, Ελ Βενιζέλου 29- Αμαλιάδα, τηλ: 2622029710ÂÂ στην Ιστοσελίδα www.paremvaseis.gr , στο facebook: kentro prolipsis paremvaseis και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 13 Οκτώβριος 2015 09:40